eBook reader?

Za všechno může otázka co že bych si přál pod stromeček? Už déle uvažuji o čtečce elektronických knih a dvě jsem viděl i na živo a to jen
zvýšilo můj zájem o tato zařízení. V dávné době jsem používal Palma Vx pro čtení novinek z Internetu překonvertovaných do podoby dokumentů pro prohlížeč na Palmu oblíbeného DOC formátu, který posléze v moderní době nahradil iPod a poslouchání podcastů a video-podcastů.

Čtení dokumentů má oproti podcastů jednu výhodu a jednu nevýhodu. Výhodou podcastu je, že nemusíte nic číst. Ležíte (tedy alespoň já obvykle ano) a posloucháte. Nevýhodou je, že nemůžete měnit tempo. To je dané záznamem a nezbývá než se s ním smířit. S tím souvisí přímo i fakt, že navigace v obsahu podcastu je pomalá a přeskočit nezáživý odstavec nebo kapitolu trvá téměř tak dlouho jako si ji poslechnout. Proto na období využívání prohlížeče DOC dokumentů na Palmu vzpomínám rád.

Na čem číst

Nelze se divit, že volba tipu pro ježíška byla rychlá. Zbývalo jen tip upřesnit nějakým typem. Před hledáním typu jen rychlé shrnutí způsobu
jakým bych čtečku rád používal. Představuji si, že ráno budu mít v zařízení stažené novinky z Internetu a možná i noviny k snídani. V průběhu dne bude zařízení využíváno pro rychlé hledání v referenčních manuálech a dokumentaci. Je pohodlnější číst dokumentaci na druhém nezávislém zařízení než překlikávat mezi dvěma okny na desktopu počítače. Večer neuškodí nějaká ta beletrie.

Hledal jsme vhodný typ mezi těmito zařízeními:

Část vypadla v prvním kole. Buď není jisté, zda budou do vánoc a nebo vůbec někdy v prodeji (to je případ Nooka a txtr) i když jinak jde o zařízení zajímavá až inovativní. Ještě vzdálenější je informace, zda budou někdy podporovat i české znaky.

Malá odbočka – to že většina čteček podporuje UTF-8 kódování ještě neznamená, že umí zobrazit všechny možné znaky a tím myslím ty české. Pro použití v zemích strdím oplývajícím je mimo podpory UTF-8 důležitá i možnost nahrání vhodných fontů, pokud na to nemyslel již výrobce a ten kupodivu si na to z neznámého důvodu obvykle ani nevzpomene. Tím vypadly i některé modely od Sony, neboť čestinu s malou dopomocí umí zatím jen Sony PRS-505.

Bookeen Cybook Gen3 jsem viděl společně s Sony PRS-505 v reálu a při setkání v reálu jsem byl udiven velikostí – tedy spíše malostí těch krabiček a čitelností displeje. U Sony pak navíc i designem – móc pěkný! A proto i z tohoto pohledu bych chtěl něco co nevypadá jako dětská magnetická tabulka ze 70tých let. A tak se stalo, že vypadl i Bookeen Cybook Gen3 a Hanlin V3.

Z hlediska velikosti displeje by bylo pěkné mít něco jako Kindle DX. Bohužel zatím není na trhu verze „international“, což v terminologii Amazonu znamená, že místo podpory bezdrátových sítí GSM standardu je podporována síť neprovozovaná v Evropě. K tomu se přidává i vyšší cena. Prostě škrtám si další položku na seznamu.

Jsme u kritéria, které hodně pomohlo finálnímu výběru ze zbývajících kandidátů – cena. Amazon podle zlevnil svůj reader se zavedením Kindle 2 International na trh a jeho cena 259 dolarů je snesitelná. Navíc nyní podporuje GSM sítě a nakupování knih je tedy možné i bez PCčka.

Finále

Prostě volba byla provedena a ježíškovi jsem se sháněním i trochu pomohl nákupem na Amazonu.

Amazon vyřídí a nechá si zaplatit i DPH a případné clo v cílové zemi, pokud člověk použije vhodný způsob dopravy a žije ve vhodné cílové zemi.

Pro ilustraci položky účtu na Kindle 2 včetně obalu, dopravy a „poplatků za import“:

kindleOrder

Teď zbývá najít si do ježíška aplikaci pro správu obsahu a tomuhle tématu se budu věnovat, až oblast prozkoumám. Zatím odkaz na stránky, které mohou v této oblasti hodně pomoci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *