První zkušenosti se Seagate Wireless Plus 1TB

Spadnul mi fusion disk u Maca. Tedy odpojila se ta HDD část z logical volume grupy (LVG) a samotná SSD část prostě nestačí i když ta HDD část nebyla vůbec využita pro data. Pokusy o znovupřipojení HDD do LVG nedopadly úspěšně. Naštěstí jsem měl na Synology zálohu téměř všeho (díky Time Machine!). Ale i tak jsem si řekl, že by to chtělo zálohu (například fotek) rozložit na více disků. Konečně se dostává k jádru věci: A tak jsem si pořídil Seagate Wireless Plus.

Už z konferencí jsem věděl, že software W+ má trochu problémy, ale nechtěl jsem od zařízení mnoho, jen:

  • využívat USB 3.0 připojení pro rychlý přenos,
  • sdílet hudbu, filmy a dokumenty tak, abych k nim mohl přistupovat z iPadu,
  • vysdílet obsah po Sambě pro přístup z více počítačů bez nutnosti přepojovat USB kabel.

Bohužel se ukázalo, že občasné špatné zkušenosti s oficiálním firmware nejsou jen pohledem škarohlídů na jinak povedený výrobek. Dokud jsem na disk nenahrál příliš mp3ek a fotografií, tak se choval mravně a i aplikace na iPad mi připadala použitelná. Byl jsem vlastně celkem nadšený uživatel. To se změnilo po uložení souborů na disk, kdy zařízení začalo pravidelně tuhnout asi po 3 minutách a to tak, že restartovat jej vyžadovalo asi půl minuty držet tlačítko napájení. Předpokládám, že disk měl problém s indexováním médií.

Chvíli jsem uvažoval, že zařízení vrátím. Podle mé zkušenosti v současném stavu s firmware 2.0.0.055 nepředstavuje použitelnou věc. Nicméně stále jsem viděl velkou výhodu v možnosti přistupovat k W+ terminálem tím i možnost upravit si v něm běžící linux podle svého.

Pokud to zkrátím, po delším váhání mezi hozením na hlavu prodejci a další investicí do alternativního a neoficiálního nicméně komerčního firmware jsem se rozhodl pro poslední drobnou investici a na http://www.hackseagatesatellite.com jsem si firmware pořídil.

A současný stav zařízení po nainstalování upraveného firmware?

Tento:

  • samo se připojí do mé domácí WiFi sítě po zapnutí,
  • synchronizuje vybranou složku s DropBoxem,
  • vystaví jak na svém WiFi, tak do WiFi sítě do které se připojí Samba sdílené složky,
  • zpřístupní obsah disku po WebDAV,
  • je možné z webového rozhraní procházet obsah disku se zobrazením obrázků a přehráváním hudby,
  • nelze již dále používat Seagate aplikaci na iPadu,
  • netuhne,
  • večer se vrhnu na konfiguraci a testování iTunes serveru a úpravu konfigurace WebDAVu podle svých představ.

Závěr?

Nemyslím, že bych někomu doporučoval pořídit si něco, co po vybalení z krabičky rozumně nefunguje. Snad jen nadšenci, který je ochotný se v zařízení šťourat a buď svými silami nebo s pomocí dalších zdrojů si jej uvést do použitelného stavu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *