Top5 hraček

Udělám si svůj žebříček TOP5! A protože mezi Štědrým dnem a Silvestrem je hodnocení a žebříčků všude plno, zatímco před vánoci je úsilí směřováno jinam, rozhodl jsem se využít mezery na trhu a prvních z žebříčků uveřejnit.

A proč ta skromnost a jen TOP5, proč ne třeba TOP100? Protože tím se vyhnu nebezpečí, že některý nebo někteří z nominovaných jsou současně v BOTTOM5.

Původně jsem uvažoval o 5ti kategoriích od Gadgetů (alias hraček), přes filmy a hudbu až po restaurace a místa v ČR k vidění. Nakonec jsem se v tomto příspěvku omezil na Hračky. To hlavně proto, abych splnil ten nesmyslný nápad být první. Do výběru jsem zařadil takové věci, které se mi dostaly do ruky dostatečnou dobu, abych měl možnost si s nimi dostatečně pohrát.

Hračky

V této kategorii probíhal skutečně tuhý boj. Na pár hraček jsem si skutečně zvykl a seřadit je podle oblíbenosti je těžké.

1. Synology DS210j

Možná není hračkou nejviditelnější, spíše právě naopak je kvádrem skrytým v pozadí a většinu času neviditelným. Ale zato virtuálně neustále přítomným a použitelným. To stále je v tomto případě relativní pojem, stále když je v dosahu Internet.

Synology DS210j je NASka (úložný diskový prostor připojený do sítě) s širokou škálou přístupových metod a dost hustou nabídkou dalších funkcionalit. Z Éra (MacBook Air) vidím disk po WebDAV ať jsem kde jsem a doma z HTPC a stolního počítače vidím sdílené složky po Sambě. Éro na Synology také zálohuje a používá ho jako externí iTunes knihovnu. Všechny počítače mají přes krabičku Synology přístupnou tiskárnu připojenou do jejího USB portu. Dokončení stahování, kterého je samostatně schopna, oznamuje krabička na email a pak stačí jen pustit třeba iPod a podívat se pomocí dostupné aplikace na dostahovaný obsah pomocí streamingu videa nebo hudby. Okrajově už jen zmínka o galeriích fotografií s řízeným přístupem různých uživatelů k různým albům nebo schopnost přehrávat z webového prohlížeče uloženou hudbu. A to mám zapnutou stěží polovinu funkcí, které to umí.

I když je to od pohledu „sitting duck“ ve skutečnosti je v případě přístupnosti z Internetu pořád s vámi.

2. Brompton M3L

Skládací kolo, které si nezaslouží zůstat doma. O Bromptíku jsem už psal a vychvaloval, proto přímo k místu bronzovému.

3. Boxee.TV

Boxee je software a navíc software zadarmo. V současné době je k mání i v zhmotněné podobě jako zařízení k televizi Boxee Box. Jeho úlohou je přehrávat multimediální obsah a to lokální i ten streamovaný a celkem mu to jde. Podporuje rozšiřující moduly, které umožňují sledovat pohodlně video podcasty a spoustu dalších multimediálních zdrojů od hudebních klipů až po zprávy.

Pro jeho provoz postačuje třeba i Acer Revo 3610, na kterém běhá pěkně a přehrává FullHD bez nejmenších problémů.

4. Amazon Kindle

Končí první rok s Kindlem a jeho vliv se projevil – začal jsem znovu čít i něco jiného než manuály. Zopakoval jsem si pár děl klasiků Ludvíka Součka , Isaaca Asimova i autorů bestselerů typu Dana Browna. Koupil jsem si několik knížek od Amazonu a předplatil časopis. Vypadá to, že jim obchodní model funguje.

Když od poloviny roku umožnil Amazon používat volně, bez omezení a bez provozních nákladů browser při využití GSM spojení stal se Kindle i bezva průvodcem v zahraničí.

5. Éro

Nějak mi došla trpělivost s Windows a naopak získal chuť na něco nového. Důsledkem takové kombinace je placka na poslední příčce žebříčku. MacBook Air, zvaný Éro. Poslední není kvůli nějaké nedokonalosti, která mu hodně schází, ale spíše proto, že je hračkou novou a bude mít ještě možnost si polepšit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *