Krutopřísný WordPress

Začal jsem připravovat jednoduchý web pro rodinného příslušníka a chvíli se rozhodoval, zda jej udělám staticky třeba s pomocí knihoven bootstrapu, nebo zda použiji nějaký CMS – třeba WordPress.

Pro statickou verzi mluví minimální požadavky na aktualizaci – jde o představení živnosti se základními informacemi o službách, kontaktech a cenách. Druhým argumentem bylo, že bych dovedl s pomocí bootstrapu a případně dalších JavaScript knihoven připravit jednoduchý web zcela podle představ – tedy hlavně mých.

Pro použití CMS je argumentem možnost předat obsah k doladění koncovému správci webu a umožnit postupné ladění obsahu k dokonalosti a také to, že první verze může vzniknout v řádu minut a paralelně je možné pracovat ve dvou na obsahu a vzhledu webu.

Nakonec jsem se rozhodl pro použití WordPressu s tím, že pokud nevyhoví, tak web napíšu přímo v HTML.

Pro mě překvapením je, že dokonce i vestavěné šablony ve verzi 3.8 jsou natolik použitelné, že není nutné hledat žádné další, ale jen upravit obrázky v pozadí záhlaví a případně nahradit jméno webu obrázkem s logem a je hotovo.

Skvěle se mi hodily tyto pluginy:

  • Jetpack  – pro sledování cvrkotu na webu
  • Jetpack Lite – pro vypnutí všech ostatních vlastností Jetpacku mimo statistik
  • Disable Comments – pro vypnutí možnosti stránky komentovat všude a najednou
  • jQuery Colorbox – pro nahrazení zobrazování obrázků na bílé prázdné stránce zobrazením v rámečku na potemnělém pozadí stránky
  • TinyMCE Advanced – pro zapnutí lišty pro tvorbu tabulek ve wysiwyg editoru stránek a příspěvků
  • Picturefill.WP – pro automatickou volbu správné velikosti obrázku na malých zařízeních. Jen se asi pere s jQuery Colorbox a způsobí, že místo galerie se zobrazí opět nahý obrázek. Naštěstí pro moje účely stačilo mít plugin jen nainstalovaný a deaktivovaný pro to, aby se logo v záhlaví zmenšovalo tak, jak jsem potřeboval a ve vypnutém stavu nemá sílu se prát.

V řádu několika málo hodin jsem připravil web, který podle mého názoru úplně vyhovuje požadavkům na jednoduchou prezentaci činnosti. A to včetně nakreslení nového pozadí do záhlaví a loga v Pixelmatoru.

Děkuji WordPresse! (nebo WordPressi?)

2 komentáře u „Krutopřísný WordPress

  1. Hledal jsem ještě plugin, který by mi pomohl s vložením kódu pro Goole Analytics a nakonec po testu 3 vybral pro používání Goolge Analyticator. Jako jediný byl pěkně a okamžitě detekován ze strany Google Analytics serveru.

    Tak u něj už zůstanu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *