Garmin fenix

Mám rád záznamy s trasou pěších i cyklistických výletů a i jiných sportů s pohybem v terénu (golf a inline i lední brusle). A to jak pro následnou prohlídku trasy z ptačí perspektivy na ortofotomapě, ale obvykle i pro zjištění kde a jak jsme špatně odbočili a následně pak bloudili.

Zatím jsem takové záznamy pořizoval pomocí mobilního telefonu nebo pomocí cyklistické navigace Garmin Edge, kterou jsem nosil i než jiných něž cyklistických aktivitách. Ale mělo to několik nevýhod – baterie ani jednoho ze zmiňovaných zařízení nevydržely pohánět zařízení provádějící záznam při celodenním výletu a také pro zjištění parametrů pohybu nebo pro navigaci k cíli bylo nutné lovit telefon nebo Edge v kapse nebo batohu.

Jako ideální se mi jevilo zařízení umístěné na ruce. Malé, s dlouhou výdrží a odolné pro běžné venkovní aktivity. Na Internetu jsem našel dvě zařízení, která vypadala slibně a o kterých jsem několik týdnů uvažoval Garmin Fenix a Suunto Ambit.

GarminBaleni

A proč Fénix

Nadpis i fotografie prozrazuje, jak volba dopadla. Zpočátku jsem uvažoval spíše o Suunto Ambit. Mimo jiné proto, že jedny sportovní Suunta už mám a jak vzhledově, tak funkčně jsem s nimi spokojený.

Pak jsem začal studovat recenze a byl se na oboje hodinky i podívat. Suunta jsem měl možnost vidět ve stříbrné barvě a bohužel vypadají dost uměle. Recenze navíc zmiňují špatnou odolnost okruží kolem displeje proti oděru a poškrábání. Garminy vypadají robusněji (skoro bych řekl až drsňásky) a viděl jsem vzorek po údajných 2 měsících používání – jako nové.

Druhou oblastí jsou funkce a konektivita. Chtěl jsem, abych měl možnost ukládat trasy co nejjednodušší cestou na web na Endomondo.com. Zde je výhoda opět na straně Garmina, který je Endomondem podporovaný.

Z hlediska funkcí je na základě produktových manuálů a recenzí těžké rozhodnout, který produkt je lepší. Zdají se být hodně podobnými, snad jen s větší orientací na běžce u Suuna a na horaly u Garminu zmiňovanou v množství recenzí.

Když jsem si to sesumíroval, tak mi prostě Garmin Fenix vyšel lépe a proto jsem si ho i pořídil.

Vybalování

Jak jsem zmínil, hodinky jsem si pořídil pro výlety a některé sporty. Proto jsem stál o sadu s hrudním pásem i externím teploměrem. Navíc je u této sady největší sady oproti nákupu po komponentech a obsahuje také oranžový pásek.

Rozbalování proběhlo v restauraci a stůl se zaplnil spoustou pytlíčků a komponent. Nečekal jsem, že hodinky budou nabity a schopné provozu, ale kupodivu tomu tak bylo a tak jsem po několika skleničkách odcházel z podniku opásán hrudním pásem a s přichyceným teploměrem na tašce. Oživení a párování všeho proběhlo bez problémů a díky velmi pěknému podsvícení displeje bylo možné v šeru vinotéky vše potřebné nastavit.

První spojení s počítačem

Je to třetí GPSka od Garminu v domácnosti a proto na počítači již mám nainstalovány nástroje typu BaseCamp nebo Garmin WebUpdater. Proto aktualizace firmware na verzi 3.10, která vyšla asi den před nákupem byla věcí doslova deseti minut.

Spolu se zařízením je dodávána také Czech Topo mapa a tak jsem ji doinstaloval do hodinek i do BaseCampu. V hodinkách je použita zjednodušená verze Czech Topo mapy, což je nutné kvůli omezené paměti přístroje i velikosti displeje. Ale řekl bych, že zjednodušení by mělo být ještě zásadnější. Minimálně při testování v Praze je na displeji takový guláš, že mapa ztrácí význam a zdá se mi spíše na závadu. Stál bych o jednoduchou mapu s obcemi v podobě pojmenovaných bodů se silnicemi a možná i cestami v podobě jednoduchých čar a sem tam nějaká ta řeka. V současné době jsem našel několik zdrojů alternativních map pro Garminy na webu a zkusím je postupně otestovat.

Smítkem na hladině splněných očekávání je, že zatím mi upload tras na Ednomondo nefunguje. Garmin plugin prohlížeče hlásí, že nenašel nové trasy a nemá co odeslat. Ale s hodinkami komunikuje a je snad věcí drobného googlování, než tento problém odstraním. Zatím tento problém obcházím exportem z BaseCampu do GPX a následným importem souboru na web.

Tuning

Dost času určitě zabere přizpůsobení hodinek potřebám uživatele. Je prima, že použitý software používá profily, které umožňují změnit nastavení téměř všeho jen volbou jiného profilu. Na Internetu jsou návody (spočívající v kopírování souborů), které popisují jak takový vymazlený profil duplikovat jako základ pro jiné profily a vyhnout se nutnosti nastavovat vše pro každý profil zvlášť.

Druhým tuningem byla výměna černého řemínku za oranžový. Nemohu si pomoci, ale pro outdoor aktivity se mi zdá atraktivnější. Uvažuji také o budoucím pořízení NATO strapu v barevné kombinaci černá s oranžovým proužkem.

GarminReminky

Odkazy

Mapy pro Garmin fenix
http://www.gmaptool.eu/en/content/central-europe

NATO řemínek
http://www.panatime.com/new26ornaban.html

Seznam měst a obcí celého světa pro případnou tvorbu vlastních POI
http://download.geonames.org/export/dump/

Popis jak si připravit z OpenStreetMap vlastní mapu pro Fenixe (jako příloha na stránce):
http://www.gmaptool.eu/en/content/license-0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *