Gamepad Mocute

Občas něco kupuji na Aliexpressu. Občas znamená tak jednou týdně. Pokušení koupit si něco za pár šušňů je velké. Občas něco vyhodím, občas jsem mile překvapený, ale protože kupuji jen malé a levné věci, tak je to spíše taková zábava.

Aliexpress sice má vlastní systém recenzí a hodnocení, ale v zásadě jsou tam hlavně informace o tom, že zboží kupodivu přišlo, že to bylo pomalé a že na první pohled vypadá jako na obrázku. Alespoň něco, ale jestli vlastně funguje a jak a jak dlouho bude se většinou nedozvíte. Tak jsem si pověděl, že díru zaplním alespoň pro věci, které si kupuji já.

yCiYP8lQRu+8AdodUjRDGA_thumb_23e.jpg

Tohle jsem kupoval trochu s obavou – chtěl jsem gamepad pro iPad a iPhone a ideálně i použitelný pro PC a Mac. Abychom mohli hrát s Honzíkem autíčka ve dvou. A najít funkční gamepad pro iOS je obtížné – sám mám jeden, který ovládá maximálně tak hlasitost, doma.

Ale tady jsem byl mile překvapený. Ono to funguje. Sice trochu jinak, než bych čekal, ale funguje.

Začněme s tím, jak to vypadá. Malý, bezdrátový gamepad s držákem pro iPhone (nebo obecně mobilní telefon). Trochu moc malý na to, aby se nepřevrátil, pokud se jej pokusíte se zacvaknutým telefonem položit na stůl. Má hromadu tlačítek pro akce, dva analogové joysticky a křížový směrový ovladač.

Po jednoduchém spárování zbývá vytvořit profily pro hry. To je to, co jsem nečekal. Že gamepad vlastně simuluje doteky na obrazovce a je nutné mu říci, kde to má udělat, když se pohne joystickem, nebo stiskne tlačítko, … Definice se provádí v appce, ve které do screenshotu ze hry nataháte místa, kde se mají ty stisky tlačítek gamepadu a pohyby joysticků „zahrát“ na displeji. Vypadá to nějak takto:

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_23b.jpg

A pak už se paří. Reaguje pro mé potřeby dostatečně rychle – vlastně jsem prodlevu nezaznamenal.

Jedniný problém byl a je s aktualizací firmware – provedl jsem ji z PC s Windows 10 (tedy virtuálu s Windows 10 pod MacOSem) , neboť druhý způsob vyžaduje telefon s Androidem, který v rodině nemáme. Aktualizátor hlásí „Update OK“, ale gamepad nefunguje správně. Podpora se kupodivu za cca 8h na dotaz co s tím ozvala… To jsou také kladné body.

Zatím bych to pro nenáročné hraní dobře vyhovuje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *