Nagios vs Icinga2 vs Zabbix doma

Řeknete něco Alexe a ono se to nestane. Pošlete něco na tiskárnu a ono nic „nevyleze“. A třeba Honzíkovi najednou nejdou tanky. Co s tím? Chci i pro domácí užití nasadit nějaký dohledový systém na naše malé domácí IT. Možná ne až tak malé, DHCP tabulka routeru pro semi-statické přiřazování IP adres má 53 záznamů. Prostě doba, kdy každá věc má wifi, bluetooth a nutí nás vyměňovat jí pravidelně baterku.Co jsem vyzkoušel? Chtěl jsem Nagios, ale zdálo se mi, že jsou zde modernější alternativy, tak jsem nainstaloval Inciga2.

Inciga2

Proti Nagiosu, tak jak si ho pamatuji z doby před asi 15 lety, kdy jsme jej produkčně nasazoval, vypadá úžasně. Moderní vzhled a s Directorem není konfigurace v souborech ale v databázi a najednou je to takový dospělý systém dohledu.Rozhraní pěkně funguje, ale ta skutečnost, že vlastně nepíši přímo konfigurační soubory  mi za chvíli začala vadit. Takové psaní mýdlem na sklo. Pořád se dívám co ty moje akce v UI vlastně generují do konfigurace. Ale kdybych neznal Nagios, tak bych tu věc měl asi rád.

Inciga2 - History
Historická data
Inciga2 - Dashboard
Přehled stavu
Inciga2 - Host Configuration
Nastavení monitorovaného objektu

Pro moje domácí užití se mi to zdá zbytečně velké. Ale krásné. Dokumentace je, řekněme, extenzivní, ale taková jalová – neříká jak systém vlastně používat. Není tu žádný gajd pro damýs. Znovu se vracím k myšlence prostého Nagiosu, ale nalézám porovnání Nagios a Zabbix a tak zkouším Zabbix.

Zabbix

Zabbix - Dashboard
Zabbix Dashboard
Zabbix - Historical data
Zabbix – grafická podoba historických údajů

Nainstalováno asi za 20 minut. První alespoň pingem monitorované IP adresy mám za dalších 15 minut, protože jsem se musel podívat na video na youtube :-)Opět je to krásné a funguje to, ale zdá se mi, že jsem od těch kontrol (čeků) daleko. Moc silná vrstva softu. A nemám jasno, jak do Zabbixu dodělat to co budu v budoucnosti chtít. A dívat se na další vídea se mi nechce. Ale stálo by to za delší/další pokus. Ale nemám na to čas.

Nagios

Tak jsem si konečně nakonec nainstaloval na ten svůj Turris Omnia, odkud jsem to všechno zkoušel, do LXC kontejneru s Debianem Nagios. Abych měl poslední verzi, tak jsem to kompiloval, jo na Turrisu.Pak jsem přidal PNP4Nagios abych měl grafy a historické performance údaje. Jen to chce malou opravu pro nové verze PHP. Pak jsem přidal NRPE abych měl výkonová data a grafy o chodu vzdálených zdrojů.

Nagios
Nagios a zobrazení stavu monitorovaných strojů

Celé to vypadá jako z před-minulého století – abych neurazil to dvacáté. Ale konečně mám pocit, že je to tak akorát velké, konfiguruji to VIMem (teď už vzdáleně po SSH připojeným VS Code) a nainstaloval jsem si další notifikační komandy a jsem šťastný.Ale pro produkční systém mimo domov bych to nedal. Hromada kódu (NRPE, PNP4Nagios, …) není už mnoho let udržovaná a je zcela smutná a opuštěná. Asi tak skončí jednou i Nagios. Ale vlastně neva – Inciga3 a Zabbbix to jednou zachrání.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *