Diskové políčko pro doma

Došlo místo na disku počítače a není kam stáhnout fotky. To se stává poměrně často. Ale na druhém USB disku je trochu místa a když přesunu instalační soubor Ubuntu na první USB disk, pak se tam zase něco chvíli vejde.

Tak takové přesouvání mě nebavilo už dlouho a proto jsem si minulý týden pořídil NASku – tedy síťově připojené diskové úložiště. Výběr výrobce byl poměrně jednoduchý, všichni kolegové mají Synology a také recenze znějí v prospěch tohoto výrobce. Výběr modelu byl také rychlý – jeden disk je málo a čtyři moc. A také cena se mi zdála být akceptovatelná u dvoudiskového modelu mnohem více než u větších typů. A tak jsem zvolil Synology 210j a osadil jí jedním 2TB diskem.
Dojmy po týdnu používání jsou dobré. Překopíroval jsem na NASku fotografie, média, instalační soubory a rozjel Download Station a Photo Station. Sice krabička generuje náhledy na fotografie už druhý den, ale to je operace, kterou jednou dodělá a pak už bude toto provádět jen při nahrání nových fotografií. A tak znatelné omezení výkonu diskových operací zatím toleruji. Photo Station umožňuje vystavit fotografie v podobě webových alb a řídit přístup k nim pomocí správy účtů. Předně to co potřebuji pro vystavení fotek mezi rodinu a přátele.

Před zahájením generováním náhledů byla přenosová rychlost cca 17MB/s a to je pro přenos i velkých souborů dostatečné.

Pro použití Download Station doporučuji nainstalovat plugin do Firefoxu nazvaný SynoExt. Umožňuje spustit ukládání na NASce přímo z Firefoxu kliknutím pravým a volbou Download to Synology a to i z jakéhokoliv místa na Internetu, pokud je NASka z Internetu dostupná. Download Station umí stahovat nejen po http, ale také bittorrenty a také soubory z komerčních sdílecích služeb typu RapidShare.

Správa zařízení se provádí přes webové rozhraní a po zjištění, kde se co nastavuje je přidání uživatele nebo sdílené složky nebo nastavení práv k aplikacím věcí okamžiku.

Zatím tedy dávám čtyři a půl hvězdičky z pěti a snad se příště podělím o zkušenosti s rozšiřováním schopností zařízení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *