Proč jsem (geo)kačer

V Čechách se pro geokeškujícího jedince v komunitě kačerů používá označení kačer, tedy lehce počeštěný (geo)cacher. Budu tedy tento výraz používat také a v hojné  míře.

A tedy abych se dostal k odpovědi na otázku v titulku – kačerování jsem viděl jako zástupný důvod proč jít s Honzíkem ven. Tedy ne pro mě, ale pro něj. A „zástupný“ protože skutečný důvod by byl jako z Hildy – „protože to říkám“.

Druhým popudem bylo kočárkování s Adámkem, kdy sice nechybí cíle a pochůzek mám na roky, ale stavit se cestou někde pro kešku mi není proti mysli.

A tak jsem se vybavil prémiovým účtem, abych viděl i Mysterky, Multiny a další typy keší a víc jsme si to všichni užili. Do výbavy jsem také přidal pár aplikací. Tedy původně více něž pár, ale tyto dvě zůstaly.

Jaký máme „tooling“

V základní výbavě mám dvě aplikace, které jsou pro mě prostě nej pro určitou oblast kačeringu.

První je Cachly (v Čechách čti Kačerly)

img_0638

Offline mapy, offline seznamy, uložené Pocket Queries (jako na obrázku níže pro trasu Praha – Zbiroh), skenování trackables, označování kešek barvičkama, watch list, ignore list, poznámka ke kešce, vlastní waypointy u keší s importem z textové podoby souřadnic, prostě hromada domyšlených drobností.

img_0639

A ještě navrch jednoduchá a pěkná aplikace pro Apple Watch, která ukáže kešky v okolí, tu na kterou právě naviguje větší sestra na telefonu a pak seznamy a uložené keše. Po výběru jedné z keší pak ukazuje její základní informace.

img_0640

A dává možnost provést několik akcí.

img_0641

Kompas není magnetický, ten ani hodinky nemají, směr je odvozen ze změny polohy s pomocí GPS a celé to funguje jen za přímého pohybu, který alespoň chvilku trvá. Ale funguje to.

img_0642

Mapka v tomto rozlišení není úplně k užitku, ale pořád dává základní představu o tom, kde „to“ je.

img_0643

To mi umožňuje půjčit telefon Honzíkovi a stále ještě mít představu o správném místě a pomáhat s dohledáním z hodinek.

Druhou je applikačička (hm, asi je pořád lepší říkat appka) GCBuddy speciálně orientovaná na multicache

Vyberete si keš, přidáte si ji do seznamu těch právě řešených a pak nakopírujte obvyklý vzorec k waypointu nebo k cíli do správného políčka.

img_0644

Pak už jen řešíte záhady a poznamenáváte si výsledky a aplikace vypočítá polohu a ukáže ji na mapě, případně k ní naviguje.

img_0645

A abych mohl v případně problémů výpočet ověřit, mohu si ještě místa případně dokumentovat fotografiemi.

img_0646

A opět hromada drobných promyšlených funkcí a vlastností.

„Workflow“ mám jednoduché – pokud nepotřebuji pomoc od GCBuddy, tak hledám jen s podporou Cachly. Pokud jde o multikešku, pak podle ID keše ji vyhledám v GBBuddy a luštím zde, finální pozici si pak překopíruji do Cachly a hledání už probíhá jako obvykle.

Sice bychom mohli kačerovat i s oficiální aplikací geocachingu, ale takhle je to trochu větší zábava a používání software, který píše někdo, kdo problematice rozumí a zřejmě jej také používá je radost.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *